چهارمین همایش بین المللی معماری و شهرسازی پایدار درخاورمیانه و جنوب آسیا

The Forth International Conference on Sustainable Architecture & Urbanism in the Middle East & South Asia

گزارش از : لیلا موحدیان

گالری تصاویر همایش در دبی

در چهارمین همایش معماری پایدار…

در اسفند ماه سال ۱۳۹۶ چهارمین همایش بین المللی معماری، عمران و شهرسازی در آغاز هزاره سوم در امارات متحده عربی برگزار شد. از سال ۱۳۹۳، این همایش ها همه ساله در ماه پایانی سال در دهکده دانش دبی برگزار شده است. هدف از برگزاری این سلسله همایش ها، تبادل نظر و آشنایی معماران، مهندسان و شهرسازان کشور با متخصصان بین المللی امور ساختمانی و شهرسازی است. تاکنون اساتید صاحب نام دانشگاهی و مهندسان مطرح بین المللی جهت ایراد سخنرانی و شرکت در مباحث مرتبط حضور داشته اند. از طرف کشور عزیزمان نیز اساتید، مهندسان، دانشجویان و مدیران سازمان های نظام مهندسی کشور، شهرداری ها، اعضای شوراهای شهر و انجمن های صنفی شرکت کرده اند.

علاوه بر همایش و جلسات تخصصی، از پروژه های جدید اجرا شده در دبی و ابوظبی، مانند مجتمع دانشگاهی دهکده دانش، جزیره پالم، شهرک مصدر، جزیره یاس و موزه لوور ابوظبی بازدید به عمل آمده است. تحلیل میدانی این پروژه ها و بحث پیرامون موضوعات جدید ساختمانی و شهری در روز  دوم برگزاری همایش ها، همواره مورد توجه شرکت کنندگان بوده است.

همایش چهارم با حضور پژوهشگران و علاقه مندان حوزه ساختمانی و شهرسازی، با همکاری هلدینگ طرح و نقش آنا بافت شهر و با مشارکت دفتر مایکل هاپکینز از انگلستان و دانشگاه آمیتی از کشور هندوستان در ۱۶ اسفند ماه در شهر دبی و ۱۷ اسفند در ابوظبی برگزار شد. دانشجویان رشته معماری در دبی نیز در همایش حضور داشتند و در برگزاری مراسم  فعالانه شرکت نمودند. همایش در روز نخست با ارائه ۱۵ مقاله برگزیده، با حضور داوران آغاز شد. پس از آن و با شروع رسمی همایش، دکتر وحید قبادیان رئیس کنفرانس، ضمن خوشامدگوئی به حضار هدف از برگزاری همه ساله کنفرانس را تبیین نمودند و آنچه که به عنوان اصول و معیارهای پایداری می باشد را ذکر کردند.

مهندس اندرو آردیل (مدیر طراحی شرکت مایکل هاپکینز، یکی از شرکت های معتبر انگلیسی در زمینه طراحی پایدار در جهان) اولین سخنران علمی کنفرانس بود. ایشان ضمن توضیح در مورد معماری و شهرسازی پایدار، چندین پروژه طراحی و اجرا شده منطبق بر این اصول را که توسط شرکت هاپکینز انجام شده را تشریح نمودند.

پس از ایشان خانم دکتر نیوا ماهانتا، مدیر گروه معماری دانشگاه آمیتی،  با همراهی دکتر  آبراهام ساموئل، استاد دانشگاه آمیتی، به نقش آب در طراحی پایدار پرداختند. به حداقل رساندن مصرف آب و همچنین نقش کلیدی آن در طراحی ساختمان و شهر را از اولویت های طراحی پایدار برشمردند.

لازم به ذکر است که پروفسور الکساندر اسمیت و فاطیما اسمیت (از اساتید دانشکده معماری دانشگاه آمریکا در دبی) و همچنین دکتر وحید قبادیان و مهندس محسن ابریشم کار، از ابتدا تا انتهای همایش در سالن حضور داشتند و به سوالات شرکت کنندگان پاسخ دادند. دکتر فاطیما اسمیت و مهندس ابریشم کار بخش هایی از سخنرانی ها را ترجمه کردند و توضیحات تخصصی را به صورت همزمان عنوان نمودند.

در انتهای همایش، پنل تخصصی با حضور اساتید فوق برگزار شد. ابتدا دکتر قبادیان خلاصه ای از نتایج حاصل از همایش را مطرح و سپس با حضار و سایر اعضائ پنل به بحث و گفتگو پرداختند. پژوهشگران و اساتید حاضر در سالن نیز در این پنل مشارکت کرده و نظرات خود در مورد مباحث پایداری در ایران و سایر کشورها را بیان نمودند. پس از اتمام پنل تخصصی، لوح ها و هدایا از طرف کمیته برگزاری همایش، تقدیم میهمانان مدعو شد.

روز دوم همایش که به برگزاری بازدید علمی از شهرک مصدر و ابوظبی اختصاص داشت راس ساعت ۹ صبح از محل هتل Holiday inn express  آغاز شد. شرکت کنندگان به همراه دکتر قبادیان با اتوبوس از دبی راهی ابوظبی شدند. در مسیر سفر از آخرین خروجی ((last exit که هم در خروجی جاده دبی به سمت ابوظبی بود و هم در بازگشت به دبی بود بازدید به عمل آمد. فضای متفاوت و جالب آنها مورد توجه شرکت کنندگان قرار گرفت.

چند کیلومتر مانده به شهر ابوظبی ،شهر مصدر است که یکی از مقصدهای روز دوم همایش بود. شهر مصدر اولین و در حال حاضر تنها شهر پایدار در جهان است. طرح جامع شهر و دانشگاه آن توسط شرکت نورمن فاستر و همکاران طراحی شده و تا سال ۲۰۲۵ این پروژه به طور کامل به بهره برداری خواهد رسید.

در حال حاضر دانشگاه شهر مصدر تکمیل وافتتاح شده. همچنین نمایندگی چند شرکت مختلف و نیز قسمتی از حمل و نقل زیر زمینی شهر که توسط ماشین های برقی بدون راننده است، انجام شده است. ‌کل شهر برای عابر پیاده و با مقیاس انسانی طراحی شده و هیچ ماشین شخصی به داخل این شهر راه ندارد. شهر وابسته به انرژی خورشیدی و دیگر منابع تجدید پذیر است. شهر مصدر در ۱۷کیلومتری شرق ابوظبی، در مجاور فرودگاه بین المللی ابوظبی بنا شده است.

این شهر سبز در یکی از دشوار ترین محیط های زیستی در جهان، یعنی در بیابان کویری ساخته شده است. در فصل تابستان، دمای هوا در بعد از ظهر تا ۴۸ درجه سانتی گراد می رسد. هنگام وزش بادهای خشک بیابانی،شرایط کاملا طاقت فرسا می باشد. شهر مصدر، نمونه ای از یک شهر صفر کربن، صفر زباله و برای عابر پیاده و با استفاده صد در صد از انرژی های تجدید پذیر است. شهری نمونه در سطح جهان و سازگار با محیط زیست است.

در ادامه ی سفر به سمت ابوظبی از جزیره یاس و جزیره سعدیات بازدید شد.  در طول سفر، محل تخم گذاری لاک پشت ها و ساختمان های قابل توجهی که وجود داشت مورد بحث و شرح قرار گرفت. مقصد دوم سفر بازدید از موزه لوور ابوظبی بود که البته قبل از بازدید لوور، برنامه ناهار و نماز و استراحت در جزیره یاس و بازدید کلی از فراری پارک انجام شد. فراری پارک محل برگزاری مسابقات بین المللی اتومبیل رانی است.

موزه لوور ابوظبی یک موزه هنر و تمدن است که در ابوظبی، پایتخت کشور امارات متحده عربی واقع ‌است. این موزه در ۸ نوامبر ۲۰۱۷ توسط امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه گشایش یافت. تأسیس این موزه بخشی از توافق سی ساله بین امارت ابوظبی و دولت فرانسه بود. این موزه در منطقه فرهنگی جزیره سعدیات قرار دارد.ساختمان لوور ابوظبی را ژان نوول، معمار برجسته فرانسوی، با الهام از معماری منطقه در سال ۲۰۰۸ با تلفیقی از معماری بومی عربی و سبک مدرن مینیمال طراحی کرده ‌است. ژان نوول برنده جایزه پریتزکر است، جایزه‌ای که همانند جایزه نوبل برای معماران است. هیچکدام از ۵۵ سالن آن از جمله ۲۳ گالری دایمی اش مشابه هم نیستند. قرارگیری سالن های موزه در پلان مجموعه، شبیه قرارگیری ساختمان ها در شهرهای قدیمی در حاشیه خلیج فارس است. یک گنبد عظیم مشبک فلزی با اقتباس از طرح های گره چینی روی کل موزه قرار دارد.

پس از بازدید از موزه لوور و گرفتن عکسهای هنری و یادگاری از این اثر هنری و معمارانه، این همایش دوروزه به پایان رسید. در مسیر بازگشت از داخل شهر ابوظبی، در مورد مسجد شیخ زاید، برج کپیتال گیت و پل ارتباطی ابوظبی که توسط زاها حدید طراحی شده توضیحات تخصصی ارائه شد.

سخنرانان همایش

null

Prof. Vahid Ghobadian

چهارمین همایش دبی

Prof. Alexander Smith

Dr-Hanan-Taleb

Dr. Hanan Taleb

women pic

Dr. Ftima Smith

women pic

Dr. Niva Mahanta

man pic

Dr.Kirok Shanos

فهرست